pondělí 28. července 2014

Odpusťte svým rodičům



Obviňovat druhé je ten nejjistější způsob, jak se svého problému nezbavit. Obviňování druhých nás vysiluje. Naopak pochopení nám umožní povznést se nad problém a mít kontrolu nad vlastní budoucností. Minulost změnit nelze. Budoucnost je tvořena naším myšlením v přítomnosti.


Imperativem pro naši svobodu je, abychom pochopili, že naši rodiče se snažili o to nejlepší, s porozuměním, vědomím a znalostmi, jaké měli. Tihle lidé, kteří se na vás "tolik provinili", žili ve stejném strachu a obavách jako vy. Cítili se stejně bezmocní. Jediné, co vás pravděpodobně mohli naučit, bylo to, co je učili zas jejich rodiče. Kdykoli obviňujeme někoho jiného, snažíme se zbavit své zodpovědnosti za vlastní život. 

Co víte o prvních deseti letech života svých rodičů? Zeptejte se jich na to. Snáze pak porozumíte, proč dělali to, co dělali. Až jim budete rozumět, budete schopni s nimi i soucítit. Pokud to už není možné zjistit, snažte si je představit. Jaké dětství mohlo vytvořit tohoto dospělého člověka?

Potřebujete to vědět, abyste se mohli osvobodit. Dokud nevysvobodíte je, nemůžete být svobodni ani vy. Dokud neodpustíte jim, nemůžete odpustit ani sami sobě.
Žádáte-li po nich dokonalost, budete ji vyžadovat i od sebe a celý život budete nešťastní!

Stokrát si můžeme nahlas nebo v duchu říkat: „Odpouštím………….“ Ale dokud se s tím neztotožníme uvnitř sebe sama a ve svém srdci, k ničemu to nepovede. Je nutné nejen odpustit na vědomé úrovni, ale současně ji dostat i do úrovně podvědomé. 
Vědomí zapomenout může, podvědomí nikdy.

S láskou a úctou Radovan a tým „Štastná rodina“.

Žádné komentáře: