čtvrtek 28. května 2015

Naše choroby jsou zrcadlem našeho života.


Pokud chceme být zdraví, musíme žít v souladu s přírodou, učit se od ní a následovat ji jako vlastní stín. Neuspořádaný způsob života je hlavní metlou našich nemocí i předčasného stáří. Dokud nepoznáme správnou funkci našeho organismu, jak potom můžeme odstraňovat veškeré příčiny svých chorob a psychických problémů? Jak se můžeme sami uzdravit, když neustále hledáme pomoc někde venku? Ta pomoc je pouhou náplastí na naše bolístky, protože jsme uvěřili systému, že vše za nás vyřeší lékaři. Ti ale nejsou všemocní. Mohou odstraňovat následek pomocí nejmodernějších metod, napsat hromady prášků, ale dokud nenajdeme příčinu, je to jen na chvíli. Dříve či později se k nám nemoc může kdykoliv vrátit a opět budeme na začátku a scénář se bude opakovat znovu. Každý farmaceutický produkt, který užíváme, v sobě ukrývá vždy nějaké vedlejší účinky, ale příroda? Pokud je užívána rozumně, nemá žádné vedlejší účinky. 

Východní filozofie učí lidi jíst střídmě, využívat tisíce let staré recepty z přírody, techniky, které v mnoha případech přivádí uzdravené do zkamenělého výrazu plného úžasu a často mluví o zázraku. Není v tom žádné kouzlo, ani zázrak. Jen matka příroda a jednoduchost, místo složitosti. Když SZO (světová zdravotnická organizace) prováděla průzkumy v několika zemích, sama nevěřila výsledkům, ke kterým dospěla. Až 90% populace např. v Tibetu nemá lednice ani sporáky, nejí žádné rafinované produkty, maso, cukry a další lákadla západní moderní civilizace. Zato my jsme si na tento styl života velmi rychle zvykli, neboť je velmi pohodlný, a už si nedokážeme ani představit žít jinak. Ovšem vždy je něco za něco. Navíc SZO v současné době eviduje přes 30% lidí starších 50 let, kteří trpí utajovanými nebo evidentními formami alergií na různé preparáty, které berou. Lidé staršího věku, kteří již díky nezdravým stravovacím návykům trpí různými nemocemi, užívají léky, které by je měly likvidovat. Jenže se děje pravý opak. Léky nelikvidují nemoc, ale lidi samotné. Největší dopad vedlejších účinků se pak podepisuje na játrech, žaludku, ale hlavně na mozkových funkcích.
Např. v USA jsou výsledky SZO katastrofální. Z 6 rodin trpí 4 z nich nádorovými onemocněními, cévními problémy spojenými s infarktem, cukrovkou a na tyto nemoci lidé umírají nejen v USA, ale po celém světě. Jak je to možné? Převzali jsme s chutí jejich líbivé obaly, bombastické reklamy, upřednostnili jsme jejich rychlá občerstvení před zdravým způsobem stravování. 

Uvedu jednoduchý příklad. Pokud rádi chodíte s rodinou často do oblíbené restaurace, nebo jedete někam na výlet a cestou se zastavíte v rychlo občerstvení, jak víte, co vlastně jíte? Víte odkud je maso, které konzumujete, čím se krmilo, co je obsahem směsi, která se přidává do krmení, aby nebyl dobytek často nemocný? Z čeho se upekla houska, odkud byl dodán salát, jak a kde se pěstoval, jak se ošetřoval, a mnoho dalších otázek? Vždyť i obyčejné kuře se dnes exportuje po 6 nedělích na zpracování. Jak je to možné? Vše ovládá dokonalá chemie, která se dnes přidává skoro do všech druhů potravin, které se připravují ke konzumaci.
Občas jsem se nestačil ani divit, když jsem měl možnost hovořit s někým ze známých pracujících v masokombinátu. Jeden z výroků zněl: „Divil by ses, co všechno lidi dokážou sežrat a ani o tom neví“. I když už je to několik let nazpět, díky obrovskému tlaku na neustálé snižování cen a vyšší expanzi, je situace ještě horší, než dříve. A podobné je to i s léky a očkováním. Neustále se investují miliardové částky do vývoje stále nových a silnějších preparátů, ale zdravotní stav lidí se stále zhoršuje. Co je tedy příčinou? Ono je to ve své podstatě velmi jednoduché, ale my raději ze všeho děláme velkou složitost. 

Čím budou preparáty, které užíváme, silnější, tím silnější budou i bakterie, které nám pak škodí. To stejné je i s běžným nachlazením. Na jaře se mnoha lidem i dětem spustí rýma, kterou způsobuje hlen v těle. Bakterie, které by si s ním dokázali poradit, my zabijeme léky a nastartujeme tak další nemoc, kterou je chřipkové onemocnění. Toto běžné onemocnění se v posledních letech stává doslova epidemií moderních „civilizovaných společností“. Přitom by stačila jarní očista bylinnými čaji a pravidelné sprchování střídavě teplou a studenou vodou. Kdo ale dnes, ve zhýčkané době vleze dobrovolně pod studenou vodu? A tak bychom mohli pokračovat dál a dál, dokud nepochopíme, že skutečnou příčinou svých nemocí jsme my sami.

Citáty na závěr:  (Hippokratés 460 - 370 př.n.l.)               
„Až 95% nemocí k nám přichází ústy“.

„Smutný je život, jímž provívá odporná chtivost peněz jako ledový vítr“.

„Kde je láska k lidem, tam je i láska k umění.“

„Provozování lékařství je boj a také fraška, hraná třemi osobami: pacientem, lékařem a nemocí.“

„Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda.“

 „Výcvik ke zdraví - toť střídmost v jídle a píle v námahách.“


S láskou a úctou Váš osobní trenér Radovan a tým ŠR.

Žádné komentáře: