Mnoho lidí
dnes už ví, že JSME TO, CO JÍME. Proto nelze utéct před skutečností, že čím
více konzumujeme připravených a zpracovaných potravin, tím více si každodenně zaděláváme na velké zdravotní problémy, jež začínají nenápadnými,
neviditelnými záněty. Metabolizmus lidského těla není navržen k zpracování
potravin plných cukrů a olejů omega-6. Přesto, že dříve veškerá zdravotnická
zařízení a zdravotníci podporovali tento fenomén doby, dnes už se ví, že to
byla chyba a mnoho lékařů dnes také přiznává, že se mýlili.
Pokud se
chceme jednou provždy zbavit starých a nebezpečných návyků, které celé generace
předáváme nevědomky našim potomkům, musíme v prvé řadě změnit sebe a svoje
stravovací návyky. Jiná možnost totiž není. Existuje pouze jediný způsob, jakým
můžeme zabránit stále přibývajícím zdravotním problémům a různých zánětů. Stačí
se pouze navrátit k potravinám blízkým přírodnímu stavu. Mnoho mladých kluků
chce budovat stále více svaloviny, ke které potřebují více bílkovin. A nejsou
to jen mladí kluci, ale my všichni. Proto je tak důležité vybírat velmi
komplexní sacharidy, jako například ovoce a zeleninu. Dokud totiž neomezíme
nebo neeliminujeme zánětlivé kukuřičné a sójové oleje omega-6 a zpracované
potraviny, které je obsahují, nemáme velkou šanci se uzdravit, i když se mnozí
mohou prozatím cítit zdraví a tyto informace velmi podceňují. Jedna lžíce
kukuřičného oleje obsahuje 7,280 miligramu omega-6. Sójový ho obsahuje 6,940
mg. Mnohým hned ale proletí hlavou myšlenka.
„No ale čím to tedy máme nahradit
a co vlastně můžeme jíst, když je skoro všechno závadné a zdraví nebezpečné“? Stačí začít tím, že začneme používat
místo nich olivový olej (který musíme ovšem umět také vybrat), nebo máslo z
mléka krav živených trávou. Živočišné tuky obsahují méně než 20% omega-6 a jsou
mnohem méně zánětotvorné, než údajně zdravé rostlinné oleje. Zapomeňte na
„vědecká fakta“, která vám tak dlouho vtloukali do hlavy. Ve skutečnosti
neexistují vůbec žádná vědecká fakta, podle nichž nasycené rostlinné tuky
způsobují onemocnění srdce. Vědecká fakta, podle nichž nasycené tuky zvyšují
hladinu cholesterolu v krvi, jsou také velmi slabá. A protože dnes už víme, že
cholesterol není příčinou onemocnění srdce, jsou obavy ze saturovaných tuků
ještě absurdnější.
„Cholesterolová
teorie“ přišla s doporučením jíst potraviny bez tuků nebo nízkotučné, a to pak
vedlo k vzniku „potravin“, které nyní způsobují epidemii zánětů. Doporučením,
aby se lidé vyhýbali saturovaných tukům a upřednostňovali potraviny s vysokým
obsahem olejů omega-6, udělala medicína obrovskou chybu, kterou v dnešní době
začíná pomalu a jistě přiznávat. Dnes tu máme epidemii zánětů tepen, vedoucí k
onemocněním srdce a napomáhající dalším tichým zabijákům, které naše tělo mnoho
let zkouší zpracovávat a popasovat se s těmito problémy a my místo toho,
abychom mu naslouchali, tak mu ještě házíme klacky pod nohy. Stačí se přitom na
chvilku zastavit a přemýšlet. To, co teď cítím a prožívám, co mi tím chce moje
tělo říci? Opravdu si musím stále hlídat svůj cholesterol? Opravdu se musím
stravovat podle nějakého odborného či vědeckého postupu? Nikoliv! Stačí si
uvědomit, že každý jsme jiný a každý může v určitém věku snášet něco
jiného. Proto i ten cholesterol naše tělo potřebuje, stejně jako čistou vodu!
Žádné limonády přeslazené umělými sladidly, pití, které nám dává křídla, či
energetické nápoje, v kterých je jen
kofejn a množství umělého sladidla!!!
Co tedy můžeme
udělat pro své zdraví hned? Začít s vodou a sluncem, jíst častěji
zeleninové saláty a hodně čerstvého ovoce (ovšem ne to ze supermarketů!) Začít
používat hlavně potraviny rostoucí v zemi, kde žijeme a prokombinovat
to tropickými plody a citrusy. Přestat se cpát hamburgery, hod-dogy a dalšími salámovými libůstkami, které nás pomalu a jistě zabíjejí. Začít
dávat přednost skutečným potravinám, které ještě jedla naše babička a vyhnout
se těm, které denně nosíme z regálů supermarketu plných polotovarů a tzv. hotovek! Eliminací
zánětlivých potravin a přidáním esenciálních živin z nezpracovaných potravin
můžeme napravit vědomé poškozování našeho organismu způsobené dnešní typickou
stravou.
Své zdraví máme ve svých rukou......
Své zdraví máme ve svých rukou......
Další
zajímavé téma na nemoci tepen, kardiovaskulárních a jiných onemocnění spojených
s „cholesterolem“ najdete zde.
S láskou
a úctou váš osobní trenér Radovan a tým ŠR.
P.S.: Napište nám, jak to vnímáte Vy?
Další zajímavé články najdete na: http://jaknadeti.com/
P.S.: Napište nám, jak to vnímáte Vy?
Další zajímavé články najdete na: http://jaknadeti.com/
Žádné komentáře:
Okomentovat