pondělí 7. dubna 2014

MYŠLENKY=PROGRAMY=REALITA





MYŠLENKY=PROGRAMY=REALITA

Naše myšlenky či pocity ne vždy jednoznačně ukazují, jak není nutné se nechávat čímkoliv deprimovat, trápit se, nebo strachovat.  Myšlenky správně stimulované nám dokážou ukazovat, jak získat zdraví, nikdy neutuchající proud optimismu, mír v srdci, důvěru v sebe sama a energii, která je všude kolem nás i v nás samotných.  Náš život může být skutečně bohatší, naplněn radostí a štěstím.
Mnoho z nás se ovšem cítí dost často deprimováno a poraženo. Co to způsobuje? Je to dáno tím, že se s každodenními problémy nedokážeme vypořádat. Snažíme se ze všech sil se svým osudem bojovat, něco s tím udělat, nebo si naopak začneme na vše stěžovat a naříkat. Mnoho z nás se pak také začne vymlouvat právě na nepřející životní události, na smůlu, osud, či karmu atd.  A tak začneme věřit myšlenkám, které nemají nic společného s tím, co bychom si přáli, ale jsou pouze výsledkem toho, čeho se bojíme. Na co upínáme svoji mysl. A čím více se s tím snažíme bojovat, tím více se nám vše vrací do života jako bumerang.


Všichni ovšem disponujeme silami, kterými tyto negativní vlivy dokážeme kontrolovat, řídit i překonat. Meditace je jednou z metod, jak toho postupem času dosáhnout. Alespoň 15 minut denně meditační uvolněné cviky podpořené správným dýcháním, kdy necháme svoje myšlenky volně proudit, jsou základem úspěchu. Přitom se ale vědomě na nic neupínáme. Na nic se nesoustředíme, o ničem nepřemýšlíme, starosti vypouštíme tak rychle, jak rychle do naší mysli vstupují, nenecháváme se nikým a ničím rozptylovat a vyrušovat.
Teprve když zvládneme poslouchat své fyzické tělo, slyšet svůj dech i své srdce, můžeme v dalším týdnu pokročit v soustředění se v meditacích na to, co opravdu chceme, po čem toužíme. Vizualizovat si tak vše, co si přejeme, aby se v našem životě objevilo, protože to jak jsme mysleli dříve, žijeme nyní. A to jak budeme myslet dnes, budeme prožívat v budoucnu. Nejde ovšem o to, soustřeďovat se na to, co už bylo a je nenávratně pryč. 

Funguje to jedině tehdy, pokud si dokážeme představit a vidět před sebou obraz naší budoucnosti tak jasný, jako když vidíme např. film, nebo dílo malíře.
Vše špatné co se nám v životě děje, je pouze výzvou, kterou se máme naučit překonat. Je to stejné soustředění, jako když dostaneme na silnici smyk a máme setinu sekundy na rozmyšlení, zda strhnete volant a uděláme manévr, kterým se s autem vyhneme životně nebezpečné srážce, nebo zazmatkujeme a šlápneme hned na brzdu. 
Také je to naše volba. Můžeme těmto situacím rovněž předejít tím, že absolvujeme školu smyku a budeme tak připraveni na krizové situace, které nás mohou v životě kdykoliv zaskočit. Nebo to hodit za hlavu a doufat, že nás něco podobného nikdy nepotká. To je také způsob, jak někteří můžeme k životu svému, ale i svých nejbližších přistupovat.

A co když nám auto najednou zastaví a vypoví službu? Obvykle to je způsobeno tím, že jsme něco zanedbali. To stejné platí i na nás. Proto i naše údržba o tělo a mysl ovlivňuje i způsob jejího používání. Rozhoduje tak do jisté míry o naší životnosti, výkonnosti i spolehlivosti. Bez ohledu na to, co si kdo z nás myslí o fyzičnu, duchovnu, či stvoření, zřejmé je to, že celé naše tělo je biologický stroj, v němž je řídící jednotkou právě náš MOZEK.
Které programy v našich hlavách ale stále převažují? Zatím se jedná o nástroje chemické povahy, protože jejich aplikace je snadná a někdy i příjemná. Například tolik profanované a reklamované vitamíny, léky, kafe, drogy apod. Nikoho z nás ovšem nikdy nikdo neučil, že mnohem efektivnější se v některých směrech ukazují nástroje fyzické či fyzikální povahy. Zejména jde o mentální trénink a do značné míry i o fyzickou aktivitu. Jejich výhodou je, že jejich uplatněním, jsou hodnoty trvalé a neměnné. Nevýhodou ale je, že je nestačí spolknout a zapít vodou, nebo dokonce alkoholem. Vyžadují náš čas a trochu té námahy. 

Tzv. zakopaný pes je ovšem někde jinde. Zatímco mezi priority zařazuje většina majitelů aut jejich údržbu, o údržbě mozku neslyšel skoro nikdo. A proč tomu tak je? Je to velmi jednoduché. Společnost přeci nepotřebuje samostatné, myslící jedince, ale poslušné ovčany, kterými může manipulovat, které ovládat. A jak to dělá? Snadno!
Kupujete si pravidelně „seriózní, nebo bulvární tisk“, koukáte pravidelně na zprávy, sledujete reklamní spoty v televizi, posloucháte výroky ministrů a všech, kteří jistým způsobem ovlivňují váš život? Tím, že jste pravidelně vystavováni těmto myšlenkovým masážím, stávají se vaší životní realitou. Ale pozor! Už tu nejde jenom o vás, ale i o vaše děti! Vzpomeňte si, kolikrát už vám vaše dítě udělalo někdy výstup v obchodě jen proto, že chtělo nějakou hračku či věc, kterou si pamatovalo z televizní reklamy. Tím, že to v rodině sledujete a vnímáte, přijímáte tak vědomě do své mysli programy typu: „Tohle dělejte, tohle nedělejte, tohle kupujte, pojďte k nám, tady dostanete výraznou slevu, dárek jako bonus atd. Přitom nic z toho nemá prakticky žádný podstatný vliv na vaše štěstí ani zdraví. 

O celé naší existenci v celém rozsahu abecedy rozhoduje pouze náš MOZEK! Jenže jeho funkci i působení na náš život bereme jako samozřejmou. Vše je se vším propojeno a nic se neděje jen tak náhodou! Vše má svoji příčinu i následek. Pokud kašleme na životosprávu, na informace, které bychom si měli hledat sami, nemůžeme se divit, že je s námi manipulováno.  Protože ty, které jsou nám servírovány až pod nos, určují opět pouze naše nasměrované myšlení, které se musí ubírat nikoliv tím směrem, kterým my potřebujeme, ale který od vás chce společnost!
Dokonce ani lidé, kteří vědí, že mozek lze udržovat a trénovat, často nevnímají tuto činnost jako prioritu. Je to dáno tím, že stále ještě slabý "průmysl" trénování mozku neutrácí miliardy na mediálním trhu, aby zákazníky přesvědčil, že mozek je naše přirozená priorita. V naší společnosti rozhoduje o většinovém vědomí reklama a média. Takže dokud nebude někdo utrácet miliardy za "zprávy" o našem mozku (a farmaceutický průmysl to zatím nedělá, protože prostě ještě nic moc na údržbu mozku nemá), neuvědomíme si, že mozek máme a musíme se o něj starat. Budeme-li se totiž řídit jen reklamou, reálně nám hrozí, že budeme sice dobře oblečení, namazaní krémy proti vráskám, s vlasy umytými tím nejlepším šampónem - ale hlava nám sloužit nebude. 

Pokud nevěříte, že je s vámi dobře manipulováno, tak zkusme společně pár otázek:
- Co nás ovlivňuje při sledování televize?  - PROGRAM!
-   O čem v převážné většině programy a filmy jsou? – NÁSILÍ,SEX a SMRT!
-      O čem jsou zprávy, o kterých se pak všude diskutuje? – POLITIKA, NEGATIVITY, NEHODY, NÁSILÍ, SEX A SMRT
-         O čem se nejvíce píše? – O CELEBRITÁCH, NEVĚŘE, NÁSILÍ, POLITICE
-         Co posloucháme v rádiu – TO CO JE DO ÉTERU VYPUŠTĚNO
-         Jaké jídlo nakupujeme? – TO CO MÁTE V REGÁLECH PŘED OČIMA
-         Co nás ovlivňuje nejvíce? – CENA
-         Jak nás ovlivňuje móda? – TÍM, CO JE NÁM PŘEDKLÁDÁNO……atd.


A teď se prosím všichni zamysleme. Kam se poděla témata a slova jako je: LÁSKA, ŠTĚSTÍ, SPOLUPRÁCE, POMOC, VĚRNOST, PODPORA, VÍRA, PŘÁTELSTVÍ, DŮVĚRA, RODINA, POROZUMĚNÍ, TOLERANCE, PŘÍRODA, ZEMĚ atd.?
Přeji vám všem hodně štěstí na cestě poznání a hledejte sami ve svém nitru, kde je skutečná pravda. Pokud souhlasíte, sdílejte. Pokud na to máte jiný názor, pište do komentářů, nebo přímo na email: radovan@jak-na-deti.cz
S láskou a úctou váš trenér Radovan