sobota 15. března 2014

NAŠE CESTA A CÍLE



NAŠE CÍLE JSOU METAMI NA CESTĚ
Jak přistupovat k dosahování svých cílů? Na rozdíl od mechanických přístupů je důležité se dívat na své cíle úplně jinak. Lidé se často zabývají tím, že když jsou příliš posedlí svým cílem, ať už je jejich cíl zaměřen na sport, nebo profesní kariéru, nejsou schopni se dostatečně soustředit na procesy, které by je měli k cíli vést, a nejsou dostatečně uvolnění. Právě toto „kognitivní uvolnění“ je předpokladem kreativity a úspěchu. Součástí těchto procesů není pouze dřina, ale umění relaxace, meditace i soustředění. Pouze na základě propojení všech tělesných schopností každého jedince, lze dosáhnout nějakých viditelných výsledků. K tomu všemu je ovšem nutné počítat i s velkou dávkou sebe kontroly, trpělivosti, vůle a víry. 

Jeden z hlavních faktorů, který bychom měli získat je, že se nesmíme zabývat věcmi, které nemůžeme ovlivnit. Jestli zvítězíme nebo ne, není ani v naší moci ani pod naší kontrolou. Pokud se budeme příliš zdržovat věcmi, na které nemáme žádný vliv, budou tím trpět i věci, které ovlivnit můžeme. Je nutné, abychom se na cíle začali dívat úplně jinak. Cesta je pro něj cíl. V kariéře je to ve vzdělání, sebe studiu, ve sportu to znamená trénink a víru v sebe sama. Rozumíte? Ne nějaká ocenění, tituly nebo medaile, další papír do sbírky, ale tvrdá dřina, která výsledku předchází. Pouze tím musíme být nadšeni a to musíme také milovat. Cesta, po které půjdeme za svým cílem. To je náš cíl.

Být na vrcholu je jen vedlejším produktem, neboť na něm nikdy nikdo nevydrží moc dlouho. Je pak nutné opět sestoupit a začít dobývat jiný vrchol. Je to jako plavit se po vlnách na moři a přitom si vychutnávat nejen vrchol vlny, která nás unáší, ale i její propad. To když jsme dole, nás může opět vyhoupnout nahoru. Jen díky takovému uvědomění může mít náš život opravdový smysl.Buďte jako surfaři. Užívejte si těch vln, co vás nesou životem stále nahoru a dolu.
A co je to vlastně ten úspěch? Úspěch je to, že ze sebe dokážeme vydat to nejlepší. Co je opravdu důležité, je pokusit se ze sebe vydat vždy to nejlepší. Pak se stane, že ze snu vznikne touha, z touhy potřeba, z potřeby realizace, z realizace zapříčiněný následek a za tím vším budou následovat i výsledky. 



Pokud chceme dostávat něco jiného, než jsme dostávali až dosud, musíme změnit svůj postoj. Pokud budeme stále dělat to stejné, dostaneme i stejné výsledky. Teprve, když začneme dělat věci jinak, změní se i výsledek. Nic ovšem v našem životě nelze uspěchat. Vše má svůj čas, stejně jak je tomu u zákonů přírody. Vše tkví na zasazení myšlenky, na pěstování myšlenky, na opatrování myšlenky, trpělivé očekávání a nakonec sklizení plodných výsledků, za kterými dokážeme jít krok za krokem, jak učí i moudrá japonská technika KAJZEN. "Malými krůčky k velkým cílům".Začněte pracovat na sobě a vašich dětech od teď jinak a uvidíte, že vám za váš přístup jednou sami poděkují. Staré programy, které jste převzali od svých rodičů, ze systému výchovy a vzdělání spláchněte do záchodu a dělejte věci jinak. Jde to mnohem snadněji, v klidu a pohodě, pro vaše větší pohodlí, klid, zdraví, lásku i společné štěstí.


Existuje jedno pěkné přísloví, které říká: 
„Můžeš vyhrát bitvu, ale ne válku“. „Pokud chceš vyhrát válku, musíš změnit taktiku“.
(Myšleno ovšem obrazně, nikoliv v bojové pohotovosti, protože není důvod válčit. S nikým a s ničím).

Magických 21 bodů ÚSPĚCHU:
1. Umění vydat ze sebe to nejlepší
2. Mít vlastní názor a stát si při něm  
3. Sebedůvěra
4. Charakter
5. Dovednosti
6. Týmový duch
7. Sebe kontrola
8. Bdělost
9. Iniciativa
10. Houževnatost
11. Pracovitost
12. Trpělivost
13. Koncentrace 
14. Mentální síla
15. Bdělost
16. Rozhodnost
17. Vytrvalost
18. Přátelství
19. Loyalita  
20. Spolupráce  
21. Entusiasmus


Všem vám přeji hodně štěstí na cestě za poznáním a těším se na vás opět příště při dalším tématu. Pište vaše příběhy, postřehy, návrhy či dotazy do komentářů, nebo přímo na email: radovan@jak-na-deti.cz 
S láskou a úctou váš trenér Radovan