úterý 18. února 2014

POČMÁRANÉ ZDI



POČMÁRANÉ ZDI

Už jste to někdy zažili? Přišli jste domů, celí natěšení, že už si můžete konečně v klidu odpočinout od toho celodenního stresu a „BUM“! Přímo na hlavní stěně např. obývacího pokoje máte úžasnou čmáranici pastelkami od své drahé ratolesti. Vaše dítě vás prostě z nenadání překvapilo a pomalovalo vám půlku obývací stěny. Co teď? Zde se na chvíli zastavíme a všechny otázky si pěkně seřadíme a rovnou si k nim následně vypracujte odpovědi.



  •   Co vám proletělo hlavou jako první? 
  •   Co jste v danou chvíli cítili? 
  •   Co jste chtěli udělat a neudělali? 
  •   Co jste nechtěli udělat, ale udělali? 
  •   Jak jste zareagovali v daný moment? 
  •   Co následovalo pak?

Pokud máte napsané jednotlivé otázky a k nim si rovnou vypracovali i odpovědi, tak vám upřímně gratuluji, protože jste si dokázali sami upřímně sáhnout do svého svědomí, do svých emocí a všechny popravdě popsali. Kdo to neudělal, lže pak sám sobě a nemá tu co dělat. Nemá totiž upřímný zájem uvnitř sebe změnit vědomě své staré a nefunkční programy.
Jaký jste rodič?
     A) DIKTÁTOR
     B) NÁSILNÍK
     C) MORALISTA
     D) PŘÍTEL
Teď si zkuste na základě vašich vlastních odpovědí najít sami sebe, kdo vlastně jste. Jaký jste rodič?
Jste A? - diktátor = ten, kdo diktuje, poroučí, vzteká se a rozhazuje rukama.
Jste B? - násilník = ten kdo neovládá svoje návaly vzteku a zlosti, jen bije.
Jste C? - moralista = vysvětluje, jak špatné to je, to se nedělá, nemá apod.
Jste D? - přítel = má upřímnou radost z díla, občas i něco přidá a nakonec celou        
                               stěnu s dítětem společně znovu vymaluje. 

Ať už vám vyšla odpověď jakákoliv, nevěště hlavu, ale buďte na sebe pyšní. Protože jste právě teď a tady, tak chcete, ……. toužíte po změně a to nejen té dětské, ale zejména té vaší. A to je moc dobře a jsem šťastný, když vidím, kolik lidí si tuto potřebu změny již uvědomuje. 
Co mohu doporučit z praxe já?
Pokud chce dítě tvořit a potřebuje ke své tvorbě větší plochu, tak mu ji prostě dejte. Vy když chcete jiné auto, tak taky jdete a koupíte si ho. Když chcete vymalovat byt jinou barvou, tak si ji koupíte a uděláte to buď sami, nebo si někoho objednáte.  Malé dítě má ale jen tu plochu, kterou vidí ve svém dětském světě velmi smutnou a nudnou. Proto ji chce a potřebuje zkrášlit. Proto tvoří tolik dětí, tolik úžasných výtvorů právě na holé zdi doma v bytech.


Pokud máte problémy s vašimi emocemi a ještě je neumíte ovládat, zkuste jednu velmi základní a důležitou techniku, která funguje vždy, všude a na každého. Představte si v daný moment největší zlosti, že nemáte byt, nebo dům, na kterém vám tak záleží. Díky mocnému živlu jste přišli o střechu nad hlavou. Už to vidíte jasnými barvami lépe? Žádný dům, žádné stěny, žádné rozčilování! Jen oči pro pláč. 


Ale pozor! Vraťte se teď v těchto představách zpět a vžijte se do té situace na začátku. Vidíte pomalovanou zeď. Jak budete reagovat a jednat teď? Stačí si pouze říci: Náš byt zatím stále stojí a máme krásně pomalovanou zeď!!! Už cítíte tu radost, jste pyšní na své dítě, jak je úžasné, skvělé a originální?
Nelpěte na materiálních maličkostech, když můžete kdykoliv ztratit mnohem více a někdy to nemusí být jenom byt nebo dům. Už tomu rozumíte? Tomu se říká úhel pohledu. Změňte vaše úhly pohledu a změníte i přístup ve výchově k vašim dětem, které jste tolik chtěli, a přitom vás velmi často štvou a vytáčí. No není to k smíchu, jak jsou skvělí? Nikdy se s nimi nebudete nudit. Mějte je rádi takové, jaké jsou a nehledejte v nich žádné chyby, ani dokonalost. Jsou přirození a skvělí už jen tím, že jsou a že jsou vaše!!! To vy jste si je vysnili a chtěli. K tomu všemu vám přeji hodně štěstí a trpělivosti.
S láskou a úctou váš trenér Radovan