sobota 15. února 2014

PROČ SPOLUPRÁCE?



PROČ POZNÁNÍ -  
PROČ VZDĚLÁNÍ – 
 PROČ CORP/SPOLUPRÁCE?
Jednoho dne, až vyrosteme, staneme se tím, čím chceme, pokud si prostě a jednoduše řekneme, kým vlastně chceme být. Pak se všechny energie spojí, aby nám k tomu dopomohly, pokud ve své vůli nepovolíme a půjdeme za svou vizí krok za krokem. Pokud jsme správně pochopili způsob poznávání, učení, pak i naše vize povedou k těm správným cílům. Pokud ale nepostavíme svůj vlastní sen, někdo si nás najme, abychom postavili ten jejich. Protože oni si budou vědomi, že nejsou tak dobří jako my, ale my zas nemáme tu jistotu, to dokázat sami. V tom je celý začarovaný kruh. 


Zkuste definovat váš pohled na vzdělání. Máte pocit, že přečtením několika knih, které pak přepíšete ve zkratce do testů, budete vzdělanější? Nebo že titul vám zajistí lepší práci, větší úspěch a úctu okolí? Zkuste se na to podívat z jiného úhlu pohledu. Mozart nebo Beethoven byl vzdělaný v hudbě, Picasso  byl vzdělaný ve výtvarném umění, Shakespear byl vzdělaný v ódách, které psal, Leonardo da Vinci byl vzdělaný snad ve všech uměních, která ho zajímala. Na která se zaměřil, ty se také dokonale naučil. A pokud se na naše možnosti podíváme dnes, jak to vidíte vy? Já to vidím tak, že na tomhle světě je zatraceně mnohem více cest, jak být vzdělaný a v něčem úspěšný. Proto nemusíte mít radost ze školství, ale můžete mít radost z vlastního vzdělání. Životní poznání a vlastní zkušenosti jsou k nezaplacení.


Prozradím vám jednu zkušenost mého přítele ze života. Představte si, že jste jako malé děti byly vždy pro své okolí jen pro smích. Všichni si vás dobírali pro váš zevnějšek, pro vaše uzavřené jednání, možná jste i koktali, nebo jen proto, že jste prostě byli jiní, než ostatní. Ve třídě vás měli za kašpárka. A vy, místo toho, abyste si z toho dělali těžkou hlavu, napsali jste si do svého deníčku: Až vyrostu, budu silný, úspěšný a vzdělaný. Všechno, co mě bude zajímat, se naučím. Každý kdo se mi dnes posmívá a nerozumí, bude za mnou chodit pro rady a klepat na rameno, jaký jsem skvělý, že jsem to dokázal. Proč? Protože jsem si prostě dokázal poručit, abych si mohl splnit své sny. Přes všechny útrapy, přes všechny překážky jsem postupoval vytrvale krok za krokem, až jsem získal vše, po čem jsem toužil. Věřil jsem své vizi, svému přesvědčení, že to dokážu a také to dokázal. Nic víc v tom není třeba hledat. Jediné co ovlivnilo mé výsledky, byla víra a 100% přesvědčení v tom, že to prostě dokážu. 

Cokoliv totiž od života chceme, také můžeme a co můžeme, to také uděláme. Jen to chce vytrvat. Být trpělivý, neustále se vzdělávat a učit se novým věcem. Rozšiřovat své obzory a vize, s praktickým využitím ve svém životě. Může vás sice na každém kroku odrazovat strach z neúspěchu, z toho, že to nezvládnete, že se to nepodaří apod. Ale tyto myšlenky pro svůj úspěch nepotřebujete. Neslouží vám a jsou špatné! Proto je musíte ihned ze své hlavy vypudit jako nežádoucí. Jediné co musíte je, se plně koncentrovat na pozitivní výsledky, na váš úspěch! A ten se nakonec také dostaví. Je to zákon přírody i zákon vesmíru, který vás v tom podpoří, pokud víte, co chcete. 

A pokud to už víte i vy, tak za tím jděte! Jsme jako překážkoví běžci. Kdykoliv běžíme za nějakým cílem a všechny překážky zdoláme, můžeme si pogratulovat a laťku opět o něco zvednout a pokračovat dál. V tom je ta krása poznání, v tom je to očekávání i jeho naplnění. Neustále si zvyšovat svou laťku pro získávání stále vyšších cílů. Už samotná cesta poznání může být úžasně vzrušující, než dosažení samotného cíle. Ten se pak stává jen naším naplněním a pokračováním za další ještě vyšším cílem.

„Nejlepším dnem tvého života je ten, kdy se rozhodneš, že tvůj život je tvůj vlastní. Žádné omluvy nebo výmluvy. Žádné spoléhání se na někoho, závislost na někom, či obviňování někoho. Ten dar je tvůj – je to úžasná cesta – a ty sám si zodpovědný za jeho kvalitu. Tohle je den, kdy tvůj život skutečně začne.“ (Bob Moawad)





Vaše náměty, dotazy, vlastní názory pište do komentářů, nebo přímo na email:
radovan@jak-na-deti.cz
S láskou a úctou váš trenér Radovan