sobota 4. ledna 2014

Kdy začít u dětí se sportovní aktivitou?



V prvé řadě je nutné si říci, jaké cviky jsou pro malé děti od 3 do 15 let věku vhodné. Jsou to všechny cviky zpevňující svalový korzet a cviky prováděné takovou technikou, aby nezatěžovala a neohrožovala páteř. Jedná se například o cviky vleže na zádech, na boku nebo vsedě s fixací páteře opřením trupu o lavičku či nějakou opěrku. Klasické kliky, dřepy a sedy lehy na zpevnění břišních svalů jsou velmi vhodnou průpravou pro další dětské sportovní aktivity. Velmi vhodné je zjistit si v případě nástupu dítěte do školky, jakým způsobem je vedená celodenní výuka vč. pohybových cviků. Neboť každé dítě je jiné a co zvládá jedno, nemusí automaticky zvládat druhé. Nelze tedy všem měřit stejným metrem! Ve škole jde sice o běžnou výchovu specializovanou na různá sportovní odvětví a zaměření na zdravý pohyb. Nicméně jako rodič vy nejlépe více, co vaše dítě zvládne a co ne, nebo byste to aspoň vědět měli. Proto důsledně vybírejte z velké řady různých zájmových kroužků, které se samozřejmě na různých školách liší. Vše je ale dobré s dětmi předem důkladně probrat, než je tlačit někam z donucení jen proto, že např. všichni v rodině hrají tenis. Dítě, přestože rádo napodobuje, nemusí být zrovna fyzicky natolik vyzrálé a jeho záliby mohou směřovat třeba úplně jiným směrem. Vše je dobré řešit bez donucovacích prostředků, nařizování, či vlastních představ o tom, co má vaše dítě podle vašich představ splňovat. Ale pozor, jedná se pouze a jen  o vaše představy a sny, nikoliv dítěte! Soustřeďte se vždy na blaho dítěte a respektujte jeho potřeby.
Kdy s dětmi začít se zimními sporty?
Ideální věk pro začátek dětského zimního sportování neexistuje - stejně jako u chůze, plavání, běhání, jízdy na kole atd. Vše závisí jednoznačně na individuálním vývoji dítěte. Velmi obecně platí, že zpravidla mezi druhým a třetím rokem věku, dítě získává potřebnou stabilitu - samostatně stojí, chodí i běhá. V tu chvíli je správný čas pro první zimní aktivity na sněhu - zpravidla bobování či sáňkování, z počátku určitě s odpovědným dospělým. Vaší úlohou ovšem není jen dbát na bezpečí dítěte, ale také na jeho "komfort" - dostatečně teplé a suché oblečení, teplé nápoje i nepřetěžování! Dbát o bezpečnost dítěte pak neznamená jen vybrat vhodné místo pro aktivity, ale také např. vybrat bezpečné pomůcky - rukavice, boby (ideálně vždy s brzdami), případně helmu a jiné. Aktivním zapojením je také dobré dítěti vštípit základní samostatné bezpečnostní návyky - ohledně pohybu na svahu při sjezdu i chůze nahoru mimo trať. Správný výběr trasy jízdy (upozorněte na možná nebezpečí), jejího způsobu (žádné "Kamikadze" s hlavou napřed) i trasy pro návrat. To jsou návyky, které si dítě udrží dlouhodobě, a proto se vyplatí, věnovat jim dostatečnou pozornost.

Sport je přirozenou aktivitou dětí a to v jakémkoliv věku. Lyžování, nebo bruslení patří v posledních letech k nejrozšířenějším zimním sportům vůbec. Tím, že jde o sportovní aktivitu, kterou si můžete užívat s dětmi společně a zároveň přitom zažít spoustu zážitků, ke kterým se budete později vracet, určitě stojí za úvahu, jestli právě takové aktivity jsou pro vás a vaše ratolesti zajímavým programem pro společný volný čas. Bílá zima všeobecně láká nejen děti, ale i dospělé občas se vyblbnout na sáňkách, bobech, společně postavit sněhuláka apod. Leckterý rodič si pak klade otázku, kdy je vhodné se zimními sporty s dítětem začít. 
V tomto ohledu ovšem platí, že netrpělivost se nevyplácí a pokud je dítě od malinka velmi slabé, nemá ještě dostatečně vyvinutou svoji  fyzickou schránku, pak začínat s dětmi již ve 3 letech věku, je naprosté šílenství a velmi nezodpovědné. Ideálním věkem pro výuku na lyžích u malých dětí jsou 4 roky a na bruslích nezačínejte dříve, než v 6 letech! Do čtyř let věku dítěte jsou svaly a šlachy ještě dostatečně nevyvinuté!!! V každém lyžařském středisku vám ovšem tzv. zodpovědní odborníci budou tvrdit, že s dítětem už můžete bez problémů začít ve třech letech. Nevěřte tomu! Jde zde bohužel v poslední době o trend a navíc jde hlavně o peníze! To, že koukáte na ostatní, že vaši známí začali se svým dítětem už ve 2,5 letech a ve 3 letech už jezdí samo na velkém kopci, se z vysoka vykašlete! jejich dítě bude v 10-12 letech trpět na bolesti kloubů a kolen. Vaše ne, pokud dáte na mé rady. Je to vaše volba, i když s dopadem na vaše dítě. Proto vždy dobře zvažujte vaše rozhodnutí, která se týkají vašich dětí, než za ně nějaké uděláte.
Pokud je vaše dítko naopak i ve čtyřech letech velmi křehké a slabé, nespěchejte s výukou, ale ani jej od takových sportů nedistancujte. Nesnažte se své dítě držet od něčeho tak komplikovaně nebezpečného jako je sport co nejdál, ačkoli jde třeba už o předškoláka. Nesnažte se např. díky vašemu utkvělému strachu záhy v potomkovi místo nadšení vypěstovat až hysterický odpor ke všemu se zimou spojenému - pro dítě v tu chvíli nepochopitelnému a za hranicemi možností. V horším případě mu i poškodit zdraví neuváženým přístupem. Někteří rodiče pak  neposkytnou dítěti prostor k získání cenné životní zkušenosti a sebevědomí. Ale spíše naopak ho učí neaktivitě, bojácnosti a v konečném důsledku také vyhýbání se překážkám a novým podnětům.
Děti rády napodobují, takže je pro ně určitě mnohem snazší začít s něčím pro ně tak komplikovaným v přítomnosti někoho, komu důvěřují a koho zároveň mohou napodobit. Začátky byste měli s dětmi absolvovat pokud možno sami, vyzbrojeni trpělivostí. Stačí bohatě, když dítě naučíte jen šoupat nohama, aby se seznámilo s nezvykle pevnými, těžkými botami a pak i lyžemi. Nácviky absolvujte v nějakém bezpečnějším prostoru. U bruslí s bezprostřední oporou, na lyžích pak jen velmi mírném, ale spíše rovnějším terénu. Vždy se ale soustřeďte na maximální pocit bezpečí pro dítě. Více než kdy jindy je zde důležitým bodem správný výběr vybavení - nevhodné boty, nevyhovující oblečení, (z důvodu úspor) na nekvalitním prádle či ponožkách - to vše může malého sportovce znevýhodnit na startu nové aktivity natolik, že už k lyžování nebo bruslení nikdy nebude přistupovat bez obav.
V případě zranění z nevhodných lyží, se pak můžete definitivně se sportovními výkony dítěte na hodně dlouho rozloučit. Není ale vůbec nutné nakupovat vždy úplně nové vybavení. V dalších letech už nejspíš nebude pro rychle se vyvíjející dítě dostatečně pohodlné. Naopak je vhodné u oblečení využít nabídek různých bazarů nebo přátel. U obuvi, bruslí či lyží pak půjčoven, kde hrozí menší riziko, že bota bude nevhodně zdeformovaná od předchozího dětského majitele, u lyží pak skryté vady např. po nárazu. Vždy máte zajištěný servis, takže se o nic ani starat nemusíte. U bruslí určitě nezapomínejte na pevné rukavice, chránící prsty dětí zejména při pádech. Naopak u lyží kromě rukavic myslete také na dětskou helmu v kombinaci s kuklou, neboť chrání před nastydnutím. Pak samozřejmě nezapomeňte i na lyžařské brýle s UV ochranným faktorem.
Nejdůležitějším předpokladem při prvních krůčcích dítěte v zimním sportování je na straně rodiče rozhodně trpělivost - některé děti si nový typ aktivity oblíbí rychle a mají z ní radost, i když třeba neustále padají. Jiné jsou nejisté a třeba se i bojí - radujte se s nimi z každého úspěchu, z každého veselého okamžiku a nešetřete pochvalou, když se dítěti daří. Při prvních neúspěších zkuste začít klidně až po několika denní přestávce. Pokud dítě vedete běžně k aktivitě, začne ho bavit i aktivita na sněhu. Na horách pak myslete i na vhodnou náplň zbylého času tak, aby nešlo jen o neaktivní čekání na další den. Neznamená to ale, že se mu musíte věnovat stále jen vy - hory jsou také pro děti příležitostí najít si nové kamarády. Nezapomeňte přibalit pastelky, fixy, omalovánky, a blok či papíry, oblíbenou knížku i plyšáka. 
Přirozeně získaný návyk pak můžete po prvních lyžařských krůčcích využít i pro zařazení do některé z lyžařských školek. Nejste-li kombinací velmi dobrého bruslaře či lyžaře a trpělivého instruktora, nebojte se svěřit výuku dítěte bruslařské či lyžařské školce. Po prvních krůčcích s vámi zde děti později zvládnou mnohem rychleji potřebnou základní techniku pohybu a navíc se i poprvé osamostatní. Dítko ujistěte, že si pro něj určitě přijdete, ale sledujte ho spíše z povzdálí, aby se od vás odpoutalo. Uvidíte sami, že jde o nenáročnou formu, která ovšem přináší viditelné pokroky. Věřte tomu, že čím dříve dítě začne, tím dříve bude vaším rovnocenným partnerem na sjezdovce či kluzišti. Sjezdové lyžování je pak určitě nejschůdnějším předstupněm pro následnou výuku např. pohybu na běžkách či snowboardu. 
 
Sport je přirozenou aktivitou dětí, bruslení a lyžování jsou pak nejrozšířenějšími zimními sporty - určitě patří i mezi nejoblíbenější sporty vůbec. Tím, že jde o aktivitu, kterou si můžete užívat s dětmi společně a zároveň přitom zažít spoustu zážitků, ke kterým se budete později vracet, není nutné ani zdůrazňovat. Určitě stojí za zvážení, jestli právě taková aktivita může být pro vás a vaše ratolesti zajímavým programem pro společně strávené chvíle plné zábavy.
Ze zkušeností nasbírané jako lyžařský instruktor se s vámi mohu podělit o některé perličky spojené s výukou lyžování, ale až někdy příště. Pro dnešek jste získali  dostatek informací, o které se chtěl s vámi podělit.Ještě doplním malou drobnost.

Vřele doporučuji rodičům rozložit si výuku na dopolední a odpolední vyučovací hodinu, v lepším případě první hodinu vyzkoušet a následně se domluvit s instruktorem. 2h naráz v jeden den, navíc u začínajícího dítěte je příliš velká zátěž a ne každé dítě to zvládne. Ušetříte tak nemalé peníze, protože pokud dítě nemůže, nedonutíte ho a ani to nedoporučuji. Pak se mu samozřejmě za vaši zaplacenou hodinu instruktor plně věnuje náhradním programem, např. vybarvováním obrázků, skládání gumových puzzlí a pod. Ale je to zbytečné, když si přejete, aby se vaše dítko naučilo lyžovat. Předem ale zdůrazňuji všem rodičům při nástupu dítěte do lyžařské školičky, aby raději z místa výuky odešli a zdržovali se někde poblíž, kde na ně jejich dítě neuvidí. Pak se dítě mnohem lépe soustředí a rychleji učí novým dovednostem!


Děti velmi rádi vyprávějí a ještě raději zpívají. Pokud jsou správně vedeny a motivovány, člověk se dozví spoustu zajímavého. Kdykoliv jsem s dětmi jezdil společně na vleku, krátili jsme si dlouhou chvíli vyprávěním, povídali si různé příběhy a zpívali.
 Smyslem mých tréninkových hodin je naučit vnímat děti i podněty, na které nejsou až tak zvyklí. Začnou se najednou více soustředit na každou maličkost, slovo, pohyb, gesto, ale hlavně jde o hravý přístup. Navíc tímto způsobem odvádím dětskou pozornost od myšlenek, že se musí něco učit !!! A protože všeobecně nikoho se nebaví učit, je nutné se v prvé řadě bavit společně. Každé dítě, když se dobře baví a navážu s ním úzký přátelský kontakt, dokáže úžasné věci a aniž by si to uvědomovalo, za chvíli zvládá takové dovednosti, o kterých ještě předchozí den nemělo vůbec ponětí. V tom je celé kouzlo. ……..Kouzlo dětského úsměvu. Všem vám přeji hodně štěstí a také úsměv, který neztrácejte za žádných okolností. Je to lék na všechny neduhy.  
S úctou a láskou váš trenér Radovan.
Vaše náměty a dotazy pište do kometářů, nebo mi je můžete zaslat na email:
radovan@jak-na-deti.cz