sobota 18. ledna 2014

VÝCHOVA A VLIV INTRO - EXTRO - VERZE



VÝCHOVA A ROZDÍL MEZI INTROVERZÍ A EXTROVERZÍ
S výchovou je to jako se zahradou. Pokud budeme pozornými a trpělivými zahradníky, dočkáme se i očekávané úrody v podobě skvěle se rozvíjejícího dítěte. Proč si neuvědomujeme svoje přednosti jako introverti? Protože jsme dostávali od dětství do hlavy zastaralé a nefunkční programy – informace. A co jsme slýchávali nejvíce? No přeci, že správné je být extrovert…..
Proč společnost upřednostňuje extrovertní temperament? Jedním z hlavních důvodů je, že lidé se dají lépe ovládat a pak je to také tržní ekonomika, v níž mají přednost draví a společenští extroverti. Na základě těchto skutečností často zapomínáme vnímat své přirozené schopnosti, s nimiž můžeme dosáhnout lepších výsledků, pokud je ovšem budeme také přirozenou formou podporovat. Proto je tak důležité si to uvědomit a nepodléhat příliš nátlakům z venčí.

Pro extroverty bývá někdy obtížné nás pochopit, protože jim můžeme ve společnosti připadat nezúčastnění, jelikož nedáváme své názory tolik najevo a moc toho o sobě neodhalujeme a navíc příliš neprojevujeme své pocity ve výrazu tváře. Ostatní tak někdy neví, co si o nás myslet, protože do nás nevidí. Zároveň jako introverti nemluvíme jen proto, aby se mluvilo, a tímto způsobem komunikace si udržujeme větší odstup. Trvá nám déle, než někoho pustíme k sobě blíž, potřebujeme ho nejdřív poznat. Na tom však není nic špatného, pouze se to může občas jevit jako nezájem. Introverti jsou ovšem plni překvapení a tajemství a v tom spočívá jejich síla.

Představte si, jak by se introverze posuzovala, kdyby byla ve většině, potom by se brala jako norma právě ona. Zdrženlivost, rozvaha, důraz na pevnější přátelství a rozhovory na hlubší témata by byly považovány za obvyklý stav a extroverti by byli vnímáni jako příliš upovídaní a živelní jedinci. Na tomto příkladu vidíte, že introverze není horší typ temperamentu než extroverze, a že tento dojem na ni vrhá spíš to, že je v menšině. Oba typy jsou rovnocenné a přirozené. Měli bychom proto přestat hledat své nedostatky a zaměřit se na to, v čem jsme dobří. Pokud objevíme své schopnosti a začneme je využívat a rozvíjet, tak postupně najdeme to, k čemu máme předpoklady, co nás baví a jakým směrem se chceme ubírat.
A kde své schopnosti hledat?

Hledejte je ve všem, co děláte a zároveň zkoušejte nové věci, jděte za tím, co by vás bavilo a rozvíjejte své dovednosti. Jestliže vás nějaká činnost přitahuje, neváhejte a naučte se jí. Někdy to chce trochu odvahy, občas to nemusí vyjít, ale i z toho si můžeme vzít poučení a může nás to správně nasměrovat. Jako introverti býváme vytrvalí a snažíme se dotáhnout věci do konce. Někdy tuto vlastnost, ostatně jako i další naše přednosti, příliš nevnímáme a přitom je takovým naším hnacím motorem. Takovýchto schopností máme spoustu, stačí jen obrátit náš úhel pohledu a nevnímat jen to negativní, nesoustředit se na to, že nás extroverti třeba občas nechápou, ale jít si svojí cestou. Pokud se budete více věnovat svým schopnostem a rozvíjet je, poznáte, že tato cesta je velmi zajímavá, plná nových poznání a pěkných zážitků. Pak se dočkáte i dne, kdy vás i extroverti začnou chápat a respektovat. Stačí k tomu jediné. Nevzdávat se a vydržet. Přeji vám všem hodně štěstí ve vašem životě.
S láskou a úctou Radovan.
Vaše náměty a dotazy pište do kometářů, nebo mi je můžete zaslat na email:
radovan@jak-na-deti.cz