pátek 17. ledna 2014

JE NUTNÉ DÍTĚ NEUSTÁLE VÉST A UČIT HO?



Je nutné dítě neustále vést a učit ho?
Pokud se každý z rodičů zamyslíte nad určitými fakty v jednotlivých epochách vývoje dítěte, co vám vyjde? Máte pocit, že musíte dítěti říkat, když je malé, že potřebuje od mámy nakrmit, nebo si o to umí říci samo tím, že se jednoduše ozve? Pokud ho něco trápí, jak to poznáte? Řekne vám to snad? Neumí přeci ještě mluvit, a přesto se opět ozve. Když se začne učit chodit a stále padá, zkouší se stále zvednout, nebo máte pocit, že je nevyhnutelně nutné mu pokaždé přispěchat na pomoc a zvednout ho? 


Pokud tedy žijete v tomto přeludu, také mu budete utírat zadeček, až vyroste a budete ho vodit za ručičku všude, kam se vrtne? Asi těžko. Tak se zkuste soustředit na to, že vše, co vaše dítě potřebuje pro život, má už od narození dávno v sobě a jen se potřebuje rozvíjet jako květina. Příroda je opravdu velmi mocná a obdařila nás všechny takovými schopnostmi, o kterých se možná nikomu ani nezdá. Mezi námi rodiči a dětmi je rozdíl pouze v tom, že my jsme velcí, oni malí, ale mozek máme naprosto stejný. My už nějaké zkušenosti nasbírali, oni je sbírají. Naše zkušenosti ovšem nemusí vůbec korespondovat s těmi dětskými.A když to může fungovat v přírodě, jak dokládají i přiložené obrázky, proč si lidé myslí, že nás se to netýká, že my jsme něco jiného. Nikoliv. Jsme součástí přírody stejně, jako všechny živly na planetě, které všichni hojně využíváme, jen jsme si je přestali uvědomovat, protože už je všichni bereme jako samozřejmost. Zkuste si ale být chvíli bez jediného živle, který potřebujeme pro přežití. jakou pak pro vás bude mít hodnotu? Vědí vaše děti o těchto základních potřebách člověka vůbec něco? Tak až zas budete trpět nedostatkem něčeho, zkuste na chvíli zatajit dech a pak se zeptejte sami sebe. 
"Co potřebuji pro svůj život nejvíce? Co je to, bez čeho se neobejdu a zas naopak bez čeho se obejdu?

Umožněte dětem kvést, dejte jim prostor, čas, soběstačnost, bojovnost, nebojácnost, to vše i mnohé další vlastnosti mají skutečně v sobě. A pokud jim nebudete bránit v rozletu, přestanete je opravovat, hledat chyby a nedostatky a to jen díky vašemu vlastnímu pohledu ovlivněného strachem i společností, aby byli správně zaškatulkováni a moc nevykukovali z řady. Pozor, mohli byste se třeba dostat do řečí! Co pak? Zapomeňte na tyto staré a nefunkční programy!!! Každý má svých starostí dost, tak proč by někdo řešil právě vás a vaše dítě. To, že jednou někdo vysloví jízlivou poznámku či připomínku, není hned nutné se uzavírat před celým světem. Prostě to vypusťte z hlavy, neřešte to a jděte směle dál. Škarohlídi vám za vaše trápení nestojí, tak proč se tím ještě sužovat a trápit?

Smiřte se s tím, že je skutečně jiná doba, která přispívá k větší spolupráci, toleranci, porozumění a neustálého sebe poznání, neboť jen tak můžeme správně chápat hlubší souvislosti mezi fyzičnem a duchovnem, které nelze rozdělovat, nýbrž slučovat. Stačí vám jen pozorovat symbiózu a souznění v přírodě. Jak se učí mláďata, jak se chovají rostliny či stromy?
Kdo je učí? Naučná encyklopedie to asi nebude, Wikipedie také ne, tak kdo? Ano přesně tak! Nikdo je nic neučí. Učí se sami vše, co pro přežití nutně potřebují a veškeré praktické dovednosti zvládají sebe realizací a sebe poznáním. A tak je to i s dětmi. Co tedy s tím a jak dál? Vám pro výchovu vlastních dětí postačí pouze znát, vědět, chápat, pozorovat a být jejich pozitivním zrcadlem. Žít v rovnováze s přírodou i vesmírem. Když se ve vás totiž uvidí, budou přesně vědět, co mají a nemají dělat a také to tak udělají. 
Jde ale hlavně o to, být tím správným zrcadlem, bez jediné známky starých naučených a nefunkčních programů, které k dnešní výchově vůbec nepotřebujete, a dětem spíše škodí. Inspirujte se přírodou. Od té se můžeme stále něčemu novému přiučit a nikdy toho nebude dost. Stále má nás čím překvapit i okouzlit zároveň, stejně jako naše děti. O tom ale spíše až někdy příště na nějakém společném sezení, nebo v některých z připravo-vaných video tréninkových návodů, JNT = Jak Na To, neboli jak sám název blogu napovídá …J.N.D. Ale pozor, abyste si to nespletli se zkratkou, kterou mnozí nosíte v hlavě a přitom si je stále děláte. O čem je ten druhý význam zkratky? „JEN NE DLUHY“. hihi..... A proč nestát o zkratku JND v druhém významu? Protože dluhy dělají z lidí otroky!!! Už jste to také zjistili a víte? Pamatujte, že děti můžete učinit šťastnými i bez peněz. Nevěříte? Přesvědčím vás o tom, ale později..….ještě neuzrál ten pravý čas. Zůstaňte mi spřízněni a pokud vás moje náměty inspirují a pomáhají vám, budu rád, když jej budete šířit všude kolem sebe do světa, protože všechny děti světa si zaslouží lepší zacházení, přístup, porozumění i lásku.

Hodně štěstí všem přeje váš trenér Radovan.

Vaše náměty a dotazy pište do kometářů, nebo mi je můžete zaslat na email:
radovan@jak-na-deti.cz