úterý 14. ledna 2014

Dospívající DĚTI a MY



Dospívající DĚTI a MY
Mnoho z vás už má dospívající děti, tzv. v pubertě, která s nimi mlátí na všechny strany. A opět hledáte řešení, jak s nimi jednat, komunikovat, jak jim správně porozumět. Mnozí opět používáte při své výchově techniku domluvy, pak jsou to zákazy, výhrůžky, občas možná padne i nějaká ta rána, že? Jistě mnozí znáte výroky, které jste také slýchávali dost často od svých rodičů, typu:
*    „Škoda každé rány, která padne vedle“.
*    „Stromek se musí ohýbat, dokud je mladý“.
*    „Dokud ti nebylo osmnáct, tak budeš poslouchat“.
*    „Až si budeš vydělávat sám na sebe, tak si dělej co chceš“.
*    „Dokud bydlíš v mém bytě, tak mě budeš respektovat a je mi jedno, kolik ti je let“. apod.
Vidíte sami, že tyto věty přesně odpovídají programům, které jste doma také slýchávali a tak je předáváte automaticky dál. Nedělejte to! Změňte svůj přístup a umožněte svým dětem se přirozeně rozvíjet. Pokud si namelou, tak si namelou. Je to v pořádku, protože si to budou pro příště pamatovat a dají si větší pozor. To je jediná možná cesta, jak dítěti dát svoji důvěru a podporovat ho v samostatnosti. Jedině tak může být plně připraveno do života. Neomezujte vaše děti v ničem, po čem touží, co chtějí. Ať už bude výsledek jakýkoliv, musí na to přijít sami.  
Dalším naučeným programem v našich hlavách, jsou výroky spojené s dospíváním. Přestože dětem škodí, neustále je převážná většina rodičů rádo používá.
Přestaňte proto používat výroky typu:
„Až ti bude patnáct, dělej si co chceš“.
Když pak vaše dítě překročí tento věk, přidáte další výrok typu:
„Až ti bude osmnáct, budeš plnoletý/á, dělej si co chceš“.
Když pak vaše dítě dospěje do plnoletosti a chce se osamostatnit, přidáte další neblahý výrok:
„Dokud budeš bydlet pod mojí střechou, tak budeš poslouchat“!
Znáte tyto výroky? Také jste je často slýchávali? Máte je zakořeněné hluboko ve svém podvědomí a vždy vyplují na povrch v tu pravou chvíli, jak vy si myslíte?
Pokud se vám např. dítě zpozdí a nepřijde na dohodnutou hodinu včas domů, nesnažte se hned vystřelovat výroky typu:
„Přišel/a jsi pozdě, takže příště nikam!“
Tím opět omezujete vaše děti, aniž byste si vyslechli důvod jejich pozdního příchodu. Je mnoho případů, kdy dívka měla takový strach, aby se vrátila z diskotéky včas domů, že místo použití linkového autobusu (který jí ujel) běžela na auto stop a už se nevrátila! Na to pozor! Vždy se snažte s dětmi domluvit několik variant, v případě neočekávaných okolností, které mohou nastat. A vzhledem k tomu, že je dnes k dostání mnoho návykových a podpůrných látek, včetně různých uspávacích a oblbovacích tabletek, je vhodné, abyste jako rodiče o nich něco věděli a seznámili své děti s jejich identitou i účinky. Jen tak můžete předejít tomu, čeho se budete podvědomě obávat a tím to prakticky přivoláte a stane se to! Nedělejte to! Změňte přístup tím, že budete informovaní. Nestrašte ovšem děti tím, že jim řeknete: 
"Hele co tě tam čeká, když tam půjdeš! Samý drogy a alkohol! To tě raději nikam nepustím a nic se ti nestane!" 
Špatně! Neomezujte své děti za žádných okolností. Bavte se společně tím, že se na to podíváte a zjistíte, co vše se v těch zázračných a barevných bonbónech skrývá. Zjistěte, co se stane, pokud někdo přebere. Každé dítě má potřebu vše vyzkoušet. Tak mu ji dejte, ale doma, kde je v bezpečí a nic mu nehrozí! Divíte se proč vám radím právě tuto variantu? Je to jednoduché. Když to neuděláte vy, dostanou možnost to vyzkoušet bez vás a pak nemáte moc šancí pomoci. Už rozumíte, proč nemáte dětem nic zakazovat? Chtějí kouřit? Fajn. Dejte jim vykouřit celou krabičku za den, až se z toho pozvrací. Věřte, že je to ta nejlepší škola na zapamatování, aby do toho vaše dítě už vícekrát nešlo.  

 (Vzory prodávaných extází běžně na diskotékách a klubech)
V případě nebezpečí či bezvýchodné situace, trénujte s dětmi možnosti, které uvádím níže pro inspiraci, abyste věděli, jak se máte zachovat. I vaše "puberťačka" si to musí natrénovat.
Např.: a) Zapne tísňové volání s JPC navigací (přesměrováno přímo na policii)
           b) Přespí u známých
           c) Zavolá a vy pro dceru přijedete.
           d) Zavolá a domluví se na dalším postupu s vámi.
           e) V případě, že nemůže volat (vybitý tel apod.), zavolá od kamarádky,
              nebo od barmana, popř. se sejdete na smluveném místě, např. o
              hodinu později.
          f) Ve večerních hodinách nesmí zůstávat venku sama. Je jistější,  
               když posečká uvnitř (diskotéky, baru), kde nechá vzkaz u barmana a vy si ji
              pak snadno vyzvednete. 

          Vždy je řešení, jak předcházet neočekávaným okolnostem, jen se je musíte naučit trošku předvídat a připravit se na ně. Nadarmo se neříká: Štěstí přeje připraveným. Rovněž seznamte vaše děti s úskalími, které je v takových společnostech mohou čekat.
1)    U děvčat je velmi vhodné, aby chodili zásadně ve více členné skupině. I dvě jsou někdy málo!
2)    Nikdy nenechávat nedopité pití na stole, pokud jdou na toaletu, nebo tancovat!
3)    Nikdy si od nikoho nebrat žádné pití, pokud se nechtějí probudit ráno někde odhozené v příkopu, nebo znásilněné na hotelovém pokoji.
4)    Musí myslet na dobré mravy, neboť v dnešní přemodernizované době nikdy neví, kdo je může natáčet skrytou kamerou. Znám mnoho případů, kdy si mladíci implantují mini kamery do brýlí, do sauny, v masážním studiu, do dámských šaten ve fit centrech, v různých klubech na toaletách apod. 
       (Jedna s možností, jak snadno se dostanete do hledáčku kamery, aniž o tom víte!!!)
     Pak na tom profitují na internetu a vaše děti, ale klidně i vy se pak snadno stanete objetí takto rafinovaných nástrah! Buďte tedy vždy velmi obezřetní! Nikdy nevíte, kdo vás díky vaší nevědomosti a neznalosti může zneužít ve svůj prospěch. Nadarmo se neříká, že prachy hýbou světem, proto si pamatujte, že i chvilkové potěšení může mít dalekosáhlé následky! Pokud tedy ovšem nestojíte o to, stát se hvězdou lechtivých internetových stránek nebo video kanálu YOU TUBE.
5)    I pánové by ale měli být na pozoru, pokud se doma nudí a raději vyhledávají společenské „sauny“ dnes velmi populární („šmajchl pokojíčky pro zamilované páry“) či erotické kluby. I tam totiž bývají velmi rafinovaně ukryté kamery za dvojitým zrcadlem, v hodinách na zdi, ve světle, květináči apod. Dnes se vyrábí kamery ve velikosti špendlíkové hlavičky se špičkovou ostrostí a jsou již i cenově velmi dostupné. Díky mým letitým zkušenostem, kdy jsem se zabýval interiéry, realizoval několik diskoték, různých night klubů, bank apod. znám velice dobře praktiky, které se používají dodnes.

Jediné, co proti tomu můžete dělat, je tam nechodit a raději doma vše probírat společně u kulatého stolu. Snažte se být k sobě upřímní, sdělujte si své pocity, své touhy i potřeby a buďte věrní. Jen tak se vyhnete zesměšnění, ponížení a veřejné ostudě. Dámy, které věří, že pokud od někoho přijmou peníze za to, že si je zvěční na kameru pro svoji potřebu, protože jsou prostě neodolatelné, jsou buď hloupé, nebo velmi naivní. Promiňte mi ten výraz drahé dámy, ale těch videí, které kolují internetem „O VÁS BEZ VÁS“ jsou stovky a pánové si mnou ruce, jak jste jim zase svojí naivitou vydělali. Odkrývám vám zde fakta, nikoliv spekulace. Sděluji vám zde jen to, jaký život opravdu je a pokud nezměníme všichni vědomě své hodnoty, budou v nich pokračovat i naše děti. Pokud o tohle už nestojíte, zůstaňte na příjmu a dozvíte se mnohem víc. Stanu se vaším průvodcem i trenérem v labyrintu lží a masek, které se tak rozmohli, že už se mnozí nevyznají ani sami v sobě. Společně odhodíme a objevíme spolupráci, radost, štěstí, porozumění, toleranci, lásku, věrnost, relaxaci a mnoho dalších důležitých hodnot, kterým lidé pomalu přestali věřit a možná už ani neočekávali, že by mohla nastat nějaká změna k lepšímu. Ta cesta existuje, a pokud chcete, bude mi ctí, vás po ní provést. Váš Radovan.
P.S.: Pro všechny zájemce připravuji i video tréninky zaměřené nejen na děti, ale i na nás rodiče. Jak si začít znovu hrát a bavit se, jak si vážit maličkostí, jak se naučit vážit si sebe sama, jak s dětmi tvořit ve všech odvětvích, které rodičovství skrývá a mnoho dalších aktivit. A až to přijde, zjistíte, že rodičovství i výchova je vlastně zábava pro všechny, když víte jak na to. A to nejdůležitější......v klidu, pohodě a s láskou.
Váš osobní trenér Radovan
Vaše náměty a dotazy pište do kometářů, nebo mi je můžete zaslat na email:
radovan@jak-na-deti.cz