sobota 25. ledna 2014

MĚLY BY BÝT DĚTI PŘI DOMÁCÍCH PRACECH STRANOU?



MĚLY BY BÝT DĚTI PŘI DOMÁCÍCH PRACÍCH STRANOU?
                 Co myslíte vy? Měly by být děti stranou, protože na domácí práce, uklízení, vaření, pomáhání při stolování, vynášení odpadků apod. mají ještě dost času? Ať už se rozhodnete jakkoliv, vaše rozhodnutí bude jistě správné, neboť každá matka podvědomě vycítí, kdy je její dítko dostatečně zralé na to, aby jí dokázalo s něčím pomoci. Neexistují na to žádné tabulky a nepomůže vám ani logaritmické pravítko.

Jediné co vám pomůže, je vaše vlastní uvědomění si, že dítě je součástí celku a pokud bude včas zapojováno do rodinných aktivit a vzájemné pomoci, získá tak od vás na oplátku více času pro sebe. Jde o velmi jednoduché měřítko poměru mezi povinností a zábavou. Hlavně zapomeňte na představy, že vaše dítě ve 3-4 letech je ještě příliš malé na to, aby vám dokázalo s něčím pomoci. Právě naopak! To je nejlepší věk na to, kdy s tím začít. Jak to ale udělat, abyste vaše dítě dokázali přimět k nějaké nezáživné činnosti doma, když ani vás to nebaví? Trik je v tom, že si prostě musíte začít hrát na to, že vás to děsně baví a užíváte si u toho tolik legrace, že dítě bude toužit potom, aby to s vámi mohlo sdílet také. 

Představte si, že například potřebujete doma vytřít podlahu. Normálně byste si vzali koště a hadr, popř. mop a šli to vytřít. Zkuste to ale jednou udělat jinak. Zkuste poprosit vaše dítě o spolupráci a společně připravte kýbl s vodou a nějaký saponát, kterým jste zvyklí podlahu vytírat. Připravte si dva hadry pro sebe a dva hadry pro vaše dítě. Pak si pusťte nějakou veselou, živější muziku, tak aby vás trošku rozproudila a na hadry se společně jednoduše postavte. 

Následně začněte na hadrech tancovat a točit se na nich tak, jako když chcete vytírat. Klidně se po nich i klouzejte sem a tam, třeba jako když bruslíte, nebo lyžujete. Najednou dostane váš nový přístup úklidu úplně jiný nádech a sami poznáte, kolik legrace dokážete se svou ratolestí prožít, jen při obyčejném vytírání. Mám to osobně X krát vyzkoušené a vždy to fungovalo skvěle. Hlavně když pak začnete padat. To se děti mohou smíchy utlouct. Když je dokážete tímto způsobem zabavit, dokážete to i v jakékoliv jiné situaci. A vaše dítě s vámi bude chtít spolupracovat na všem, co bude právě tématem dne. 


Je pak už úplně jedno, zda budete chtít prát, žehlit, vařit nebo péct. Na dětech je úžasné to, že kdykoliv je dokážete zabavit hravou formou, je jim úplně jedno co dělají, hlavně když je legrace a o to přeci doma jde, že? Udělejte si tedy ze života i z vašich každodenních povinností zábavu a děti si to nejen osvojí, ale v dospělosti s tím nebudou mít pak žádný problém. Vždy v tom uvidí zábavu, nikoliv něco, co je vám odporné, nepříjemné a nesnášíte to. Navíc pozor!!!
Pokud jste doma zavedli to, že dětem za domácí práce platíte, tak jste udělali tu nejhorší volbu, jakou jste mohli. Povede to jen k tomu, že už vám doma dítě postupem času nesáhne na nic, dokud za to nedostane zaplaceno! Rychle tento přístup změňte, dokud je ještě čas a klidně jim vysvětlete, že vám za domácí činnosti také nikdo neplatí. A vaše děti jsou součástí rodiny, stejně jako vy a pokud chtějí, aby s vámi prožívali spoustu zábavy a mohli jste se jim věnovat, je nutné "BAVIT" se společně. Neříkejte práce a ani se k ní tak nestavte. Berte to opravdu jako zábavu a tak k tomu i přistupujte. Jedině tak si s každodenních povinností uděláte něco, co už vás nebude obtěžovat a vaše dítě už za to nebudete muset ani uplácet. 
Vše funguje na bázi zrcadlení. Proto když se budete nepříjemně cítit vy, budete vše dělat s nechutí, vaše dítě se bude cítit zrovna tak a dělat to stejně. Tím bude opakovat stále stejné a naučené nefunkční vzorce myšlení, které neslouží ani jemu, ani vám. Proto pevně věřím, že každý, kdo právě čte tyto řádky, to pomůže k uvědomění a změně přístupu ve všem, co doposud doma vykonával. A až se tato pozitivní změna u vás také zabydlí, budete šťastni a plni optimismu, neboť se budete bavit společně z každého nového dne. Přeji vám všem, abyste kráčeli po cestě poznání se vztyčenou hlavou a úsměvem. Vaše děti vám za to budou vděčné po celý život.
S láskou a úctou váš trenér Radovan
Veškeré vaše názory, dotazy nebo otázky můžete psát do komentářů, nebo přímo na
email: radovan@jak-na-deti.cz