čtvrtek 9. ledna 2014

JAK ZABAVIT DĚTI ANIŽ BYSTE MUSELI NĚCO PLATIT?


JAK ZABAVIT DĚTI ANIŽ BYSTE MUSELI NĚCO PLATIT?

Kdykoliv se vám doma začnou děti nudit, je ideálním řešením vzít je do přírody. Můžete jim k tomu přidat bájné vyprávění o kouzelném lesním skřítkovi, který stále běhá po lese a hledá si vhodný úkryt před zimou. A protože letos není zima nic moc, můžete se do lesa vydat s dětmi klidně i v lednu. Třeba by pak stálo za to, společně pro takového skřítka některý ten domeček v lese postavit.

Nechte volně rozvíjet dětskou fantazii a sbírejte společně všechno, co by se pro takovou stavbu lesního domečku hodilo. Klacíky, mech, kapradí, listí, kamínky, to vše můžete během chvíle po lese posbírat a pak už budete jen a jen tvořit. Dětská fantazie nemá hranice, proto dokáží vykouzlit neuvěřitelná dílka a vždy budou úžasná a originální. Některé děti nezapomenou ani na dveře, aby si mohl skřítek večer zavřít a v zimě mu do domečku nefoukal sníh. Jak takový lesní skřítek vypadá, neprozrazujte, ale raději se dětí ptejte:  

„Co myslíš?Jak asi takový skřítek vypadá? Co má na sobě? Co celý den dělá a co jí? Žije tu sám, nebo se jich tu schovává v lese víc? Umí lézt po stromech, nebo plavat?“

Jakýkoliv roztodivný kořen, výčnělek na stromě, zvláštně tvarovaná větvička, chomáč trávy, nebo šiška v mechu může připomínat v dětských očích lesního skřítka, který se tam schovává. Vyberte společně s dětmi zajímavé místo, které bude vhodné ke stavbě takového netradičního domečku. Až se vám podaří společnými silami domeček pro lesního skřítka postavit, posbírejte ještě po lese různé materiály, ze kterých pak doma můžete vytvořit lesního skřítka podle vašich představ.

Starší děti mohou svou představivost pohádkové postavy nejprve zvěčnit na papír a potom se snažit ze svých úlovků „vytvořit“ svého vlastního skřítka. K výtvorům vám postačí kvalitní, rychleschnoucí lepidlo, nebo dekoratérská tavicí pistole, provázek, knoflíky, koření, nebo třeba modurit, který pak můžete uvařit a skřitka si společně s dětmi vybarvit. Hlavně se nebojte toho, že by se vám to nepovedlo, že na to nejste dostatečně šikovní. Věřte sobě i svým dětem a uvidíte, že dokážete vykouzlit doslova zázračné skřítky, z kterých budete mít radost všichni. Všechno se hodí a nic nepřijde nazmar. Taková šiška, na kterou natavíte žalud, na něj pak přilepíte vlásky z bavlnky nebo konopí, domalujete oči, nos a pusu a máte skřítka jedna radost.

Menší děti mohou sbírat zajímavé kamínky, které s vaší pomocí nabarvíte podle své představivosti a fantazie. Kreativita takto podporovaná má obrovský potenciál pro kognitivní rozvoj dítěte a věřte nebo ne, dítě pak dokáže vytvářet taková dílka, až oči přecházejí. Stačí jim dát jen prostor, potřebné prostředky a podporu. Příště můžete spojit vycházku do lesa na stejné místo a své výtvory ubytovat ve vámi vytvořeném domečku. Podnikavější rodiče mohou toto místo navštívit třeba s předstihem a vyrobit například vzkaz napsaný uhlem na březovou kůru, kterou do domečku uschovají. Na vzkaz můžete napsat třeba toto:

 „Děkuji za krásný domeček, který jste pro mě postavili. Už jsem pozval i své přátele,kteří si mé nové obydlí také oblíbili. Pokud můžete, postavte nám ještě dva podobné domečky, abychom se tam všichni vešli. Jako poděkování za vaši snahu jsme vám tu něco nechali“.

A do domečku můžete ukrýt např. krabičku s bonbóny, nebo lízátka, které ovšem předem rovněž musíte upravit do lesní podoby. Děti, které pak toto místo znovu navštíví a objeví vzkaz, budou štěstím bez sebe, že si lesní skřítkové oblíbili právě jejich dílko a nastěhovali se do něj.V tento moment již pracuje dětská fantazie na plné obrátky a možná se budete sami divit, jak barevně a věrohodně dokážou děti popisovat další události, které obklopují toto lesní tajemno.

A dříve či později vás začnou do lesa tahat sami a nosit skřítkům něco k jídlu, aby neměli hlad. Věřte mi, že podobnými aktivitami nikdy nic nezkazíte. Můžete jen a jen získat a to nejen vy, ale hlavně vaše děti. Začnete najednou pozorovat společně okolní přírodu, pozorovat zvěř, poslouchat švitořící ptactvo a děti najednou objeví nový druh zábavy. Už to nebude neustále telefon u hlavy, vysedávání u PC nebo televize několik hodin a pod. Společně objevíte nový druh poznání, novou zábavu u které se jistě nikdo z vás nudit nebude. Buďte hlavně hraví s vašimi dětmi a zapojujte se aktivně do všeho, co budou děti tvořit. Získáte si tak nejen jejich respekt i úctu, ale nehynoucí lásku. Stanete se totiž součástí v jejich světě. 

Hodně štěstí vám i vašim dětem ve světě fantazie přeje váš osobní trenér Radovan.  

Vaše náměty a dotazy pište do kometářů, nebo mi je můžete zaslat na email:
radovan@jak-na-deti.cz