pátek 27. prosince 2013

Dva různé světy



Pokud se sami zamyslíte nad rozdílností mezi světem vaším a vašich dětí, jak byste jej jednoduše definovali? Může být rozdílný? Pokud ano, tak v čem se liší? Náš svět je o potřebách, každodenních povinnostech, starostech, zodpovědnosti, zajišťování potravy a peněz atd. Kdežto dětský svět je o 180° úplně někde jinde. Je hravý, plný energie, poznání, pestrých barev a stále nových informací, které děti den co den vstřebávají. Učí se mluvit, jíst, chodit, a mnoho dalších aktivit, které dítě dokáže zvládat ve velice krátkém životním období svého vývoje. Co ho ale nikdo učit nemusí, je přirozený úsměv, radost z maličkostí, vroucí lásky k těm, které miluje, stejně tak bolest, smutek nebo žal. Jde pouze o přirozený rozvoj každého jedince jako jedinečné bytosti, která se rozvíjí a kvete jako jakákoliv rostlina žijící na Zemi. Pokud bude dítě např. příliš zbrklé, může mít spoustu úrazů, může se spálit, ale ať už ho v životě potká cokoliv, je to jeho osobní poznání, které se mu ihned po takové zkušenosti vryje do podvědomí a příště už bude opatrnější. Pokud ho budete neustále před vším chránit, bát se o jeho zdraví a úzkoprse dbát na jeho rozvoj na základě společenského škatulkování, jak se může samo rozvíjet a zapamatovat si něco, co mu ani nedovolíte poznat. Čemu byste sami dali přednost, pokud byste měli na výběr?
1)    Vlastní seberealizaci, mít možnost neustále poznávat a tvořit to, co by vás bavilo, radovat se z úspěchů a z neúspěchů se pro příště poučit?
nebo……….
2)    Neustále poslouchat příkazy, rozkazy, nařízení, omezování, žádné nové tvoření, žádné nové inspirativní myšlenky, jen dřít a drilovat?
      (obr. vytvořila moje 15-ti letá dcera NICOLE, neboť měla možnost poznat sílu tvoření)
Pokud byste zvolili odpověď č.1), pak tuto cestu umožněte i svým dětem. Pokud jste zvolili odpověď č.2), je zbytečné se namáhat s rozvojem a výchovou dítěte, protože musíte nejprve začít u sebe. Máte toho ještě hodně co dohánět. To je realita životních funkcí a potřeb, s kterými se buď smíříte, nebo za nimi půjdete. Vždy máte možnost volby a ta je teď právě před vámi. A ať už se rozhodnete jakkoliv, věřím, že vaše rozhodnutí bude správné. Někomu prostě vyhovuje jeho dosavadní život a je s ním spokojen. To je stejně správně jako u člověka, který chce a touží po změně a lepším životě, neboť si plně uvědomuje, že si zaslouží mnohem více, než se mu dostává.
Výše jsem položil jednoduchou otázku: „Čemu byste sami dali přednost, pokud byste měli na výběr“? Opravdu jste přesvědčeni, že nemáte na výběr? Že je to prostě váš osud, vaše karma, či cokoliv jiného, co vás drží zpátky a nic s tím prostě nenaděláte? Pamatujte si, že vždycky máte na výběr!!! Nikdo jiný, kromě vás nerozhoduje o vašem životě a jen vy sami jste jeho tvůrci. Mnoho lidí touží po naplnění svých snů a představ, které by rádi uskutečnili, jen netuší jak na to. Malé dítě, než udělá svůj první krůček v životě, rovněž netuší, jak to udělat, aby hned chodilo. Přesto to neustále zkouší. Stoupá si a zas padá a každý den je blíž a blíž ke svému cíli. A jednoho dne se prostě postaví a udělá svůj první krok ve svém životě, a pak přijdou další a další. A to je stejná cesta k úspěchu, jako u dospělých. Tato metoda je známá pod názvem Kaizen a pochází z Japonska. O této metodě si ale řekneme v některém z dalších témat, které vás čekají. Představte si, jaké možnosti se vám dnes naskýtají a které byste dokázali zrealizovat. Stačí si jen představit, jaké by to bylo, kdyby už jste byli tam, kde chcete být. Měli to, po čem toužíte, získali to, co chcete, jako byste to už měli a nic na světě vám nemůže zabránit to uskutečnit. Je to váš život a jen vy se můžete rozhodnout, jak chcete žít. Vaše volba, váš život.
Přeji hodně štěstí na cestě poznání. S láskou a úctou váš trenér Radovan
Vaše náměty a dotazy pište do kometářů, nebo mi je můžete zaslat na email:
radovan@jak-na-deti.cz