úterý 24. prosince 2013

Dárky nebo zážitky?


Zvláštní otázka, že? Dárky přeci dostáváme všichni. A dětem je ještě raději kupujeme, neboť máme radost s jejich radosti. Tak proč míchat dárky se zážitky? Je to proto, že díky mnoha příbuzným v každé rodině, se hlavně o narozeninách a vánočních svátcích sejde nejvíce dárků pro ty nejmenší pohromadě. Mnoho z nich je stejných, nebo pro dítě přímo nevhodných. Jak pak máme dítěti vysvětlit, že právě tento dárek, který koupila babička, dítě používat nemůže, neboť je na něj ještě malé, nebo něco podobného. 

Jak může mít dítě radost s hromady dárků, když se v nich pomalu ztrácí a každý rok pak chce více a více? Děti nejvíce baví už samotné rozbalování dárků. Ten pocit plný napětí, tajemna a očekávání, co se skrývá uvnitř. Pohled do dětských zářících oček, která touží rychle spatřit, co je uvnitř. Tam se ukrývá ta radost, to napětí snoubící se s očekáváním. Když pak všechny dárky rozbalí, prohlédne rychle všechny dárky a nakonec se vždy zaměří pouze na jednu, nebo dvě hračky, které dítě nejvíce zaujmou. Vše ostatní je najednou zbytečné a navíc. Pokud se pak během pár měsíců nerozbijí, skončí ve sklepě, nebo na půdě. Čím více roků, tím více hraček a místo pro ně už žádné není. Co dál? Jak to změnit?
Stačí se pouze sejít se svými příbuznými, navštívit babičku, dědečka, tetu, strejdu, přátele a domluvit se na zrušení nakupování dárků a spíše společně přispívat na praktičtější dárky, které dítě mnohem více potřebuje, nebo užije. Další možností je šetřit na společně strávené krásné chvíle někde, kde si celá rodina odpočine a všichni si užijí mnohem více zábavy či vzrušení.

Vhodné je strávit např. víkend, nebo rovnou celý týden někde na horách, kde se všichni společně můžete vyblbnout a užít spoustu legrace. Dítě se přitom může naučit lyžovat a vy se zas vrátíte do dětských let, kdy jste odvážně jezdili na bobech, saních, nebo lyžích. 
Pokud vám místo nakupování nevhodných dárků každý z příbuzných před vánocemi přispěje finančně, můžete odcestovat třeba do teplých krajin a zažít tak netradiční vánoce někde v teple u moře. Dnes je možné za pár korun například koupit poznávací zájezd pouze na víkend a vyrazit s dětmi třeba do Benátek, nebo do pařížského Disney Landu, Lego Landu, Aqvaparku, nebo jakéhokoliv zábavního parku. Všechno je možné, pokud se rozumní lidé dokážou domluvit. Tomu také dost přispívá, pokud si s dětmi dokážete sednout a nechat je namalovat, co by si opravdu přáli pod stromeček a společně to zabalit do obálky a dát za okno. 

Můžete je samozřejmě inspirovat svými nápady. (Dárky si můžete ovšem společně i vyrobit, což vyvolá větší rozvoj kreativity a to nejen té vaší, ale hlavně vašich dětí viz obr..). I z obyčejné mušle můžete vykouzlit originální svícen pro někoho ze své rodiny a věřte nebo ne, dítěti bude velmi záležet na tom, aby byl obdarovaný s takovým dárkem více než spokojen. 

Pokud vám nebudou chtít říkat, co by si přáli a raději to namalují, nezapomeňte si od nich nechat vysvětlit, co přesně tím obrázkem mysleli a nesnažte se dedukovat. Občas totiž dedukce dospělých mají pramálo společného s vnímáním dětského světa. Někdy jsou dokonce dětská přání tak skromná, že by se mnozí dospělí až divili. Např. si budou přát zpět svého tatínka, který od nich odešel, nebo dědečka, který už není mezi živými. Ale i vakových případech proto vždy můžete něco udělat. O tom ale až někdy jindy. Pokud vám své přání zabalí do obálky a dají za okno, v noci obálku pak rozbalte a promyslete, zda je možné jejich přání vyplnit a jak. Ta poslední možnost je, že dárky necháte na příbuzných, jenom je vhodně nasměrujete tím správným směrem, aby vaše dítě dostalo skutečně to, po čem touží, nebo opravdu potřebuje. Už žádné tři stejné Barbie, auta, nebo lego. 
A vy si vymyslete takový zážitek pro děti, na který budou vzpomínat celý život. Dnes je velmi mnoho možností, jak dítě netradičně potěšit a tím i celou rodinu. Můžete si objednat např. společný let balónem, let v helikoptéře, proletět se v simulátoru vesmírem v 5D rozlišení či cokoliv, co vás společně obohatí o nezapomenutelné zážitky. Až přijde čas, prozradím vám, jaké zážitky či dobrodružství prožívali mé děti a vždy to pro ně byli ty neúžasnější vánoce na světě. A přtom jsem hmotné dárky prostě zrušil a nahradil je něčím jiným. Pokud jsou vaše děti již starší, nechte je to namalovat a přidat k tomu i dopis. Pokud vám děti přestanou věřit na Čerta, Mikuláše, Ježíška nebo Santu, už vám moc možností nezbývá, jak je překvapit. Přesto je to možné, nikoliv nereálné. Vše se dozvíte, pokud zůstanete i nadále aktivními čtenáři mého blogu a možná pro vás připravím i celoroční akční plán, který vám pomůže k pozitivní změně ve vašem životě.
Přeji vám všem krásné vánoce a hodně štěstí. 
S úctou a láskou váš trenér Radovan.